073 751 40 47

Calcium en Magnesium


Bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of omstandigheden kunnen de behoefte aan magnesium sterk vergroten of de uitscheiding ervan bevorderen.

Calcium heeft magnesium nodig om opgenomen te worden en goed te kunnen werken. Een hoge calciuminname moet dus gepaard gaan met een hoge magnesiuminname, anders raakt de voorraad magnesium in het lichaam uitgeput. Terwijl calcium en magnesium samenwerken, zijn ze dus ook elkaars antagonisten. Calcium zonder magnesium put magnesium uit, maar magnesium zonder calcium kan ook calcium uitputten en een lage bloeddruk tot gevolg hebben. Vaak wordt een hoge zuivelconsumptie gezien als ongunstig voor de magnesiumbalans in het lichaam, omdat zuivel in verhouding veel calcium en weinig magnesium bevat. Een goede verhouding tussen calcium en magnesium in supplementen is 2:1 of nog beter, gezien het veel voorkomen van magnesiumtekorten, is 3:2.

In balans
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 4% uit mineralen. We kunnen dit zelf niet aanmaken en daarom moeten de mineralen uit onze voeding komen. Om goed te kunnen functioneren, moet de hoeveelheid calcium in balans zijn met een ander mineraal: magnesium.

Ons volwassen lichaam bevat tot 1,5 kilo calcium, en maar liefst 99% hiervan zit in onze botten en ons gebit. Dit geeft het skelet stevigheid en is tegelijkertijd een reserve. De rest bevindt zich in het bloed en de weefsels. Met name het zenuwstelsel en de spieren zijn ervan afhankelijk, want calcium speelt een belangrijke rol bij het samentrekken van spieren, het reguleren van de hartslag, het stollen van bloed en het doorgeven van zenuwprikkels.

Magnesium wordt wel gezien als de tegenhanger van calcium. Het speelt net als calcium een grote rol bij het samentrekken van onze spieren, het reguleren van de hartslag en het functioneren van de hersenen. Het verschil is dat magnesium het effect van calcium juist remt. Een tekort aan magnesium zorgt uiteindelijk voor spierkrampen, trillen en zelfs hartritmestoornissen. Dit gebeurt wanneer calcium de overhand krijgt.

Dagelijks
Ons lichaam bevat ongeveer 25 gram magnesium. Om dit op peil te houden moeten we dagelijks tussen de 300 en 350 milligram binnenkrijgen. Hiervan wordt maar 30% opgenomen, omdat ook magnesium verbindingen aangaat met eiwitten en vezels.

Een gevarieerd voedingspatroon met voldoende groente en melkproducten, levert het lichaam over het algemeen voldoende calcium en magnesium op om naar behoren te functioneren. Er zijn echter omstandigheden waarin de voeding niet genoeg van deze mineralen kan leveren. Een eiwitrijke voeding en te weinig vitamine D zorgen voor een verslechterde opname van zowel magnesium als calcium.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...