073 751 40 47

Hoe belangrijk is magnesium voor je voeding?


De hoeveelheid magnesium die niet permanent in het lichaam aanwezig is, krijgen we binnen via onze voeding.

Een slecht voedingspatroon is waarschijnlijk mede oorzaak van een magnesiumtekort bij een groot deel van de Europese bevolking. Slechts een derde van het magnesium ingenomen via de voeding zal door de darm geabsorbeerd worden, de rest wordt verwijderd via de ontlasting. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van magnesium ligt voor mannen rond de 450mg per dag en voor vrouwen op 350 mg per dag.

Magnesiumtekort kan leiden tot uiteenlopende klachten. Dit begint meestal met pijn in de voeten, spierkrampen en/of lusteloosheid.

Als men de klachten negeert kunnen er ernstigere aandoeningen ontstaan: magnesiumtekort wordt in verband gebracht met depressies, maar ook met hart en vaatziekten en reumatische aandoeningen. Een gebrek aan magnesium kan hartkloppingen veroorzaken.

In Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van eenzijdige, "niet-orthomoleculaire" kunstmest en de industriƫle voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg, dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door min of meer ernstige chronische tekorten van vooral magnesium.

Tips

  • Allereerst is er de mogelijkheid om veel meer magnesiumrijke voedingsmiddelen te eten. Daarnaast het ook mogelijk om supplementen te nemen. De werkelijke opname in het lichaam van magnesium via deze vorm ligt aanzienlijk lager dan het aantal mg van de tablet doen vermoeden door de vulstoffen die er worden gebruikt om de tablet te maken.
  • Gebruik je veel calcium in de voeding (melk, kaas, enzovoorts) of andere calciumbronnen dan wordt de opname van magnesium via het maag-darmkanaal bemoeilijkt.
  • Aspartaan (zoetstof) breekt magnesium af. Zorgt voor een verhoogde afscheiding.

Magnesium in onze voeding. Hoeveel magnesium zit er in welk product?

Voedingsmiddelen rijk aan magnesium

Portie (g)/ Magnesium (mg)

  • Zwarte bonen 172 g/ 120 mg
  • Tonijn 85 g/ 54 mg
  • Artisjokken 168 g/101 mg
  • Banaan 118 g/ 34 mg
  • Volkoren bloem 120 g/ 166 mg
  • Bruine rijst 120 g/ 166 mg
  • Melk 300 g/80 mg
  • Magere yoghurt 227 g/ 39 mg
  • Amandelen 56 g/ 156 mg
  • Cashew noten 56 g/ 148 mg
  • Pijnboom pitten 56 g/ 132 mg
  • Kidney bonen 256 g/ 72 mg
  • Witte bonen 262 g/ 134 mg
  • Maizena 138 g/ 155 mg
  • Soja bonen 180 g/108 mg
  • Spinazie (gekookt) 180 g/ 157 mg
  • Aardappels 202 g/ 57 mg
  • Tomatenpuree 262 g/ 134 mg
  • Broccoli 250 g/ 50 mg
  • Kabeljauw 150 g/ 50 mg


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...