073 751 40 47

Magnesium Mg


Magnesium is een belangrijk mineraal. Het zorgt voor het goed functioneren van 327 enzymen in het menselijk lichaam. Magnesium is onder andere van invloed op de werking van de hartspier, de vorming van ATP (energiemolecules in het lichaam), de ontspanning van bloedvaten en een goede darmwerking.

Skelet
Magnesium (Mg) is prominent aanwezig in het menselijk lichaam: 20 tot 28 gr voor een volwassene. Ongeveer 2/3 is gefixeerd in het skelet dat in slechte tijden kan worden aangesproken. De rest bevindt zich in de skeletspieren, het zenuwstelsel en de organen met een hoge metabole activiteit

Enzymen
Magnesium speelt een belangrijke rol bij een groot aantal enzymatische reacties en wordt algemeen beschouwd als een regulator en stabilisator van diverse processen. Kenmerkend is dat bij al deze processen energierijke fosfaatverbindingen zijn betrokken. Meestal komen magnesiumionen dan ook voor in de vorm van een complex met ATP (adenosinetrifosfaat). Verder is Magnesium betrokken bij de eiwitsynthese en is het belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels evenals voor de spiercontractie. De belangrijkste systemen waarop Mg direct een invloed heeft, zijn het zenuw-, spier-, hart- en vaatstelsel.

Stofwisseling
Magnesium speelt een grote rol bij de stofwisseling van calcium en vitamine C; dankzij magnesium blijven de botten en het gebit dan ook gezonder en wordt de vorming van calciumafzetting; zoals nier en galstenen tegengegaan. Ook fosfor, natrium en kalium worden door de invloed van magnesium makkelijker door de stofwisseling verwerkt. Daarnaast is magnesium onontbeerlijk voor een optimale werking van het zenuwgestel en dus ook de hersenen en het geheugen, de spieren ( spiercontractie- en ontspanning) en de werking van het hard en bloedvaten en is essentieel bij het omzetten van bloedsuiker in energie. Aangezien het samen met zink zeer belangrijk is voor de hersenfuncties ( vooral de geestelijke vitaliteit) speelt dit mineraal ook een rol bij het bestrijden van depressies.

Magnesium is een onmisbaar mineraal voor het menselijk lichaam en essentieel voor het goed functioneren van het organisme. Het werkt nauw samen met natrium, kalium en calcium, waarmee het in evenwicht dient te blijven in het organisme. Magnesium is vooral bekend om zijn werking bij stress en op het evenwicht tussen zenuwstelsel en spieren.

Slecht voedingspatroon
Een slecht voedingspatroon is waarschijnlijk mede oorzaak van een magnesiumtekort bij een groot deel van de Europese bevolking. Slechts een derde van het magnesium ingenomen via de voeding zal door de darm geabsorbeerd worden, de rest wordt verwijderd via de ontlasting. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van magnesium ligt voor mannen rond de 450mg per dag en voor vrouwen op 350 mg per dag. Magnesiumtekort kan leiden tot uiteenlopende klachten. Dit begint meestal met pijn in de voeten, spierkrampen en/of lusteloosheid. Als men de klachten negeert kunnen er ernstigere aandoeningen ontstaan: magnesiumtekort wordt in verband gebracht met depressies, maar ook met hart en vaatziekten en reumatische aandoeningen. Een gebrek aan magnesium kan hartkloppingen veroorzaken.Aanbevolen producten van Magnesiumcentrum

Laatste nieuws

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...