073 751 40 47

Wat doet magnesium?


Magnesium is een belangrijk mineraal. Het zorgt voor het goed functioneren van 327 enzymen in het menselijk lichaam.

De vorming van ATP (adenosine trifosfaat), dit zijn de energiemolecules in het lichaam, de werking van de hartspier, de vorming van tanden en kiezen, de ontspanning van bloedvaten en de bevordering van een goede darmwerking onder meer worden allemaal gestuurd door magnesium.

Magnesium (Mg) is prominent aanwezig in het menselijk lichaam: 20 tot 28 gr voor een volwassene. Ongeveer 2/3 is gefixeerd in het skelet dat in slechte tijden kan worden aangesproken. De rest bevindt zich in de skeletspieren, het zenuwstelsel en de organen met een hoge metabole activiteit.

Enzymen
Magnesium speelt een belangrijke rol bij een groot aantal enzymatische reacties en wordt algemeen beschouwd als een regulator en stabilisator van diverse processen. Kenmerkend is dat bij al deze processen energierijke fosfaatverbindingen zijn betrokken. Meestal komen magnesiumionen dan ook voor in de vorm van een complex met ATP (adenosinetrifosfaat). Verder is Magnesium betrokken bij de eiwitsynthese en is het belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels evenals voor de spiercontractie. De belangrijkste systemen waarop Mg direct een invloed heeft, zijn het zenuw-, spier-, hart- en vaatstelsel.

Stofwisseling
Magnesium speelt een grote rol bij de stofwisseling van calcium en vitamine C; dankzij magnesium blijven de botten en het gebit dan ook gezonder en wordt de vorming van calciumafzetting; zoals nier en galstenen tegengegaan. Ook fosfor, natrium en kalium worden door de invloed van magnesium makkelijker door de stofwisseling verwerkt. Daarnaast is magnesium onontbeerlijk voor een optimale werking van het zenuwgestel en dus ook de hersenen en het geheugen, de spieren ( spiercontractie- en ontspanning) en de werking van het hard en bloedvaten en is essentieel bij het omzetten van bloedsuiker in energie.

Aangezien het samen met zink zeer belangrijk is voor de hersenfuncties ( vooral de geestelijke vitaliteit) speelt dit mineraal ook een rol bij het bestrijden van depressies.

Magnesium is een onmisbaar mineraal voor het menselijk lichaam en essentieel voor het goed functioneren van het organisme. Het werkt nauw samen met natrium, kalium en calcium, waarmee het in evenwicht dient te blijven in het organisme. Magnesium is vooral bekend om zijn werking bij stress en op het evenwicht tussen zenuwstelsel en spieren.Contact

Orthenstraat 336
5211SX 's-Hertogenbosch
info@magnesiumcentrum.nl

Evenementen

  • 24 mei 2013 12:30 - 16:00
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...