073 751 40 47

Onderzoek


Twee recente onderzoeken (in 'Magnesium Research'* en 'Journal of Neurology’**) bevestigden dat er nieuwe aanwijzingen zijn over het belang van magnesium voor de functie van de bloedvaten in de hersenen.

In een onderzoek in Taiwan concludeerden de onderzoekers dat er een significant omgekeerd evenredig verband bestaat tussen overlijdensgevallen ten gevolge van aandoeningen aan de bloedvaten in de hersenen en de hoeveelheden magnesium in het drinkwater.
De wetenschappers ontdekten een daling met 24,8% in gestandaardiseerde sterftecijfers voor elke toename van de waarde aan magnesium in het drinkwater met 100 mg/liter.

In een tweede, losstaand onderzoek, dat in 1998 gepubliceerd werd in het Journal of Neurology, onderzochten artsen 96 patiënten die in beginstadia verkeerden van een ischemische beroerte. Dit is de meest voorkomende vorm van beroerte, die ontstaat wanneer een bloedprop of afzetting van aderverkalking een ader verstopt en zo voorkomt dat deze ader bloed levert aan de hersenen. Door het meten van de magnesiumwaarde in het bloed en de cerebro-spinale vloeistof en gebruik te maken van computertomografie (CT scan), waren onderzoekers in staat om een verband aan te tonen tussen gevonden lage waarde aan magnesium in de cerebro-spinale vloeistof in de eerste 48 uur na een beroerte en de plaats en mate van verstoorde bloedvoorziening in de hersenen.

"De invloeden van magnesium op de binnenwanden en het gladde spierweefsel van slagaders leidt ertoe dat deze zich verwijden en dat hun samentrekking (spasme) feitelijk wordt tegengewerkt. Dit biedt bescherming tegen tijdelijke verstoring in de bloed- en zuurstofvoorziening van het weefsel door de slagader in kwestie", aldus Mildred Seelig, M.D., van het American College of Nutrition en adviseur van MRI. "Ook biedt magnesium bescherming tegen de langdurige verstopping van de bloedstroom die plaatsvindt bij de vorming van een bloedprop in de slagader. Het biedt de bloedplaatjes in de beginfase van de vorming van een bloedprop minder gelegenheid samen te klonteren en tevens verhindert het in de latere stadia bloedstolling in de slagaders.

Op deze manier biedt magnesium bescherming tegen het proces dat leidt tot een beroerte. Magnesiumsuppletie zou ernstige complicaties en zelfs overlijden ten gevolge van een beroerte kunnen helpen voorkomen." Zij waarschuwt echter dat in de veel zeldzamer gevallen waarin de beroerte veroorzaakt wordt door een bloeding die plaatsvindt wanneer een verzwakt bloedvat scheurt en aldus een hersenbloeding veroorzaakt, deze beschermende invloeden tegen introvasculaire bloedproppen niet effectief zijn. Wel is het zo dat er zich gedurende het verloop van een hersenbloeding slagaderlijke samentrekkingen (spasmen) ontwikkelen en magnesium bescherming biedt tegen de daaropvolgende verminderde bloedvoorziening (ischemie).

*Magnesium Research 1997, 10:51-57
** Journal of Neurology 1998, 245: 584-588Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...