073 751 40 47

ADHD en magnesium


ADHD verschijnselen ontstaan meestal vóór het 7e levensjaar, duren tenminste 6 maanden en doen zich zowel thuis als buitenshuis (bijv. op school) voor.

De ADHD symptomen kunnen zich zo krachtig ontwikkelen dat ze mogelijk vastlopen in het leven. Heftige overprikkeling, gejaagdheid en wanorde zijn hier voorbeelden van. Een positief ontwikkeld brein in combinatie met het ADHD brein kan een enorme bron van inspiratie en kracht worden voor onze samenleving.

Genetisch

ADHD schijnt van oorsprong een familiaire en genetische oorsprong te hebben en uit zich in een metabolismestoornis van magnesium. Een magnesiumsuppletie- therapie, met magnesium, vitamine B6 en zink, geven spectaculaire verbeteringen.

Er bestaat nog geen test voor ADHD. De diagnose wordt gesteld door een gespecialiseerde arts (psychiater, psycholoog) op basis van gesprekken met en onderzoek van het kind of de volwassene zelf, informatie van familieleden en school(rapporten).

Kinderen met ADHD hebben drie fundamentele problemen;

  • Ze kunnen zich moeilijk lang concentreren;
  • Zijn ze hyperactief;
  • Ze handelen impulsief.

Bij hyperactiviteit komt vaak een teveel aan histamine vrij, het geen ook bij een calciumtekort in de bloedsamenstelling voor kan komen; hierdoor kunnen allerlei allergieën ontstaan, die door een overmatig gebruik aan geraffineerde suikers en stroop of suikervervangende zoetstoffen, zoals aspartaam of een teveel aan fosforhoudende producten alleen nog maar erger worden en de ADHD symptomen, zoals opvliegendheid of hyperactiviteit laten toenemen.

Hyperactief?

Niet ieder kind met hyperactief gedrag en concentratiestoornissen heeft ADHD. Er kunnen ook andere aspecten spelen, zoals hersenbeschadiging, toxische belasting, zware metalen vergiftiging, voedingstekorten en voedingsallergieën. Voordat welke ADHD therapie dan ook wordt gestart, is het raadzaam een kind eerst op de status van mineralen en zwarte metalen en op voedselallergieën te laten testen.

De laatste jaren is gebleken dat sommige voedingsstoffen of micronutriënten eveneens een invloed zouden kunnen uitoefenen op het vermogen tot aandacht en de stoornissen ervan. Het zijn echter op zich alleen geen echte behandelingen. Dat geldt voor de meervoudig onverzadigde vetzuren, vooral de omega-3 en bepaalde mineralen zoals magnesium.

Het beste resultaat voor ADHD kinderen blijkt te worden bereikt met een dieet dat zoveel mogelijk uit verse grondstoffen bestaat en dat geen toevoegingen van E-nummers en salicylaten (salicylzuur) bevat. Verder kunnen chemicaliën vanuit de omgeving van invloed zijn op het gedrag.

Omega-3 vetten

Omega-3 vetten hebben een duidelijk kalmerend effect op veel kinderen met hyperactiviteit en ADHD. Veel kinderen met ADHD / hyperactiviteit hebben zichtbare symptomen van essentieel vet -deficiëntie zoals overmatige dorst, droge huid, eczeem en astma. Onderzoekers hebben een theorie dat kinderen met ADHD deficiënt zijn in essentiële vetten.

Vitamines en mineralen: Zink en magnesium zijn de meest deficiënte voedingsstoffen bij mensen met ADHD. In feite zijn symptomen van een tekort aan deze mineralen vergelijkbaar met symptomen van ADHD.

Voedselallergieën: Van alle mogelijkheden die tot nu toe onderzocht zijn, is de link tussen hyperactiviteit en voedselovergevoeligheid het duidelijkst. Een aanzienlijk aantal hyperactieve kinderen zal verbetering vertonen door (tijdelijk) elimineren van voedingsmiddelen die kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen bevatten; verwerkt en bereide levensmiddelen; en als ' boosdoener ' geïdentificeerde voedingsmiddelen.

Standaardprocedure

Dat een medische handeling een geaccepteerde standaardprocedure is, zegt niets over de juistheid, de positieve effecten of de veiligheid daarvan. Medicijnen kunnen ADHD niet genezen, maar wel de verschijnselen verminderen. Geneesmiddelen onderdrukken de symptomen tijdelijk, maar lossen het probleem op lange termijn niet op. Waardoor ze meestal jarenlang gebruikt moeten worden.

De kinderarts, Marianne Moussain – Bosc, tevens magnesiumspecialiste, heeft onderzocht hoe op een spectaculaire manier het dagelijks leven van hyperactieve, autistische, epileptische en spasmofiele kinderen heeft verbeterd met een behandeling op basis van magnesium, een 'vergeten' mineraal, maar desondanks doeltreffender en veiliger in gebruik dan heel veel andere medicijnen.

Tekort aan magnesium

Dr. Marianne Mousain-Bosc verklaart in haar boek ’ Magnesium,de oplossing’, hoe het tekort aan magnesium zich ontwikkelt en waarom het zo vaak voorkomt (75% bevolking) wie het aangaat en waarom het zulke dramatische gevolgen voor onze gezondheid kan hebben.

Een magnesiumtekort brengt bij dieren hyperactiviteit teweeg. Daarom gingen wetenschappers het magnesiumgehalte bepalen van ADHD patiënten. Het bleek dat zij vaak een tekort aan dit mineraal hadden. Niet zozeer in het bloed(serum) als wel in de rode bloedcellen. Aangenomen wordt dat het magnesiumgehalte in de hersenen gerelateerd is aan het gehalte in de rode bloedlichaampjes.

Magnesium suppletieprogramma

Tien kinderen met ernstige ADHD klachten kregen een magnesium suppletieprogramma en tien andere kinderen met ADHD kregen Ritalin ( bekendste medicijn voor de doelgroep met ADHD) in optimale dosering voor symptoombestrijding. Na vier weken werden de kinderen uitgebreid getest. De kinderen op de Ritalin op een tijdstip dat het gehalte in het bloed van het medicijn het hoogst was. De resultaten van de twee groepen waren hetzelfde. In beiden groepen waren de symptomen zeer aanzienlijk afgenomen.

Ook is bij een kind met de diagnose ADHD de vitaminen- en mineralenstatus van invloed op het algehele welbevinden en gedrag. Sommige kinderen blijken een meer of minder ernstig tekort te hebben aan zink en magnesium- stoffen met een belangrijke functie in het opnameproces van essentiële vetzuren. Anderen hebben abnormale hoeveelheden aluminium en lood in hun systeem; deze stoffen kunnen verantwoordelijk zijn voor bepaalde afwijkingen in gedrag en leerprestaties.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...